• Home
  • COMUNICAT COLÒNIES ESTIU

COMUNICAT DE LA CASA DE COLÒNIES LA CARRAL SOBRE LES MESURES PROPOSADES PER LA DIRECCIÓ GENERAL DE JOVENTUT EN REFERÈNCIA A LES ACTIVITATS DE LLEURE D’AQUEST ESTIU

 

La Casa de Colònies La Carral, ubicada al municipi de Riner (Solsonès), som una empresa familiar amb una plantilla de 28 treballadors fixos o fixos discontinus, a 22 dels quals se’ls ha aplicat un ERTO; i fins a 60 treballadors més que venen de manera puntual durant la temporada alta, és a dir, a la primavera i a l’estiu. Cada primavera i tardor acollim quasi 100 escoles (uns 6.000 infants i mestres) i, des de fa més de 50, a l’estiu organitzem les nostres pròpies colònies amb una capacitat de més de 1.000 infants per any.

És conegut que la pandèmia de la COVID-19 s’ha cobrat més vides de les que ningú voldria comptar i que ha tingut un enorme impacte tant econòmic com social. Entenem les mesures excepcionals que s’han pres per tal d’evitar el col·lapse del sistema sanitari i garantir el control de l’epidèmia i la salut de tota la població. Entenem també que caldrà un esforç comunitari i individual per anar reprenent la normalitat i que serà necessari adaptar cada sector durant les primeres fases de transició.

No obstant això, volem denunciar les mesures que s’imposen al sector del lleure en aquesta nova realitat a la qual estem avesats.

L’Administració demana que, enguany més que mai, tant infants com joves han de poder gaudir del lleure per tal de pal·liar moltes de les conseqüències del confinament. Veuen el lleure com una de les millors eines per alliberar els nostres infants de l’angoixa acumulada durant aquests darrers mesos d’aïllament forçat, treballar el dol i la gestió de la incertesa. La secretària d’Infància, l’Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva, deia en una roda de premsa que «l’educació en el lleure és una eina imprescindible per al desenvolupament integral dels infants i adolescents, i en el context en què ens trobem és més necessària que mai». A més, també troben en el lleure una solució per a la conciliació d’aquelles famílies que ja hauran tornat a la feina. És per això que des de la Generalitat es va crear una taula de treball on s’havia convidat a participar a entitats del lleure per tal de trobar la millor solució.

La setmana passada es va filtrar un document del Departament de Salut on s’establien unes normes absolutament inviables. De seguida, la Generalitat va dir que es tractava d’un esborrany per anar treballant, però finalment ha estat publicat com a guia per preparar les activitats de lleure d’aquest estiu. Volem deixar constància que el gremi del lleure no n’havíem estat informats i nosaltres hi estem en rotund desacord.

A tall d’exemple, una de les mesures proposades exigeix treballar amb grups de 10 infants com a màxim, que hauran d’estar 24 hores a 2 metres de distància entre ells. Aquesta indicació és absolutament inviable en el si d’unes colònies, on els infants comparteixen habitació o tenda, mengen en una mateixa taula o, sobretot, juguen junts. Però no només això, sinó que aquesta pràctica seria contraproduent a l’hora de gestionar les ja esmentades conseqüències emocionals del confinament. Els infants cauen i es fan mal, se’ls ha de guarir; els infants s’enyoren i ploren, se’ls ha d’abraçar; els infants, en algun moment poden tenir por, se’ls ha de donar la mà; als infants els costa menjar, se’ls ha de péixer. Res de tot això es pot fer mantenint les distàncies de seguretat exigides.

Des de l’Administració s’ha posat tota la pressió i responsabilitat a les entitats que organitzem activitats d’estiu, per tal que en seguim fent però amb una normativa molt restrictiva i unes mesures totalment allunyades de la realitat.

Nosaltres volem fer colònies, però posem de manifest que les actuals condicions dictades des de Salut, Joventut i PROCICAT són incompatibles amb l’execució de les colònies i l’acompliment dels seus objectius. Per això proposem unes mesures on prevalguin uns protocols d’higiene i seguretat excepcionals, sense haver de mantenir un distanciament de dos metres entre els integrants. Proposem dur a terme unes “Colònies Confinades” de dues setmanes de durada on, abans de començar, es realitzi un test PCR als infants i personal.  Després de tenir garantia que totes les persones que conviuran han donat negatiu al test, la distància ja no serà necessària i les colònies es podran fer de manera realista.

No volem que se’ns titlli d’il·lusos. Hi ha sectors on s’entén que el contacte físic és inevitable, com ara el món dels esportistes professionals, i ja se’ls està permetent dur a terme les seves activitats. També volem deixar constància que l’Administració ens ha intentat dissuadir d’aquesta iniciativa argumentant que aquests tests tenen poca fiabilitat. Volem posar-ho en dubte, ja que a l’Atenció Primària s’estan utilitzant per poder garantir la traçabilitat de contagis.

Exigim que si se’ns deneguen aquestes propostes i, per tant, sigui inviable que infants i joves gaudeixin d’unes colònies amb garanties i seguretat, la Generalitat respongui amb coherència i contundència i vetlli, aleshores, per salvar el sector del lleure si no ens vol abocar a una fallida imminent. 

 

Toni Plans i Sara Nadal

- Directors de La Carral -

 

 

Sobre nosaltres

Des del 1967 a La Carral no es paren de coure noves idees.
Som un equip de treball entusiasmats amb la nostra feina i amb l'objectiu de poder fer de les vostres estades una experiència per recordar. Ens trobareu a:


Residència Infantil La Carral

El Miracle de Riner

973 48 08 90

973 05 90 25

 benvinguts.alacarral@gmail.com

http://www.alacarral.net

Contacta amb nosaltres!

I també ens trobareu a les xarxes socials:

La Carral Residència Infantil

lacarral

alacarral

registre juventut