• Cirrus

  Núvols alts. Es troben a altituds superiors als 8 km. d'alçada i a temperatures molt baixes, inferiors als -40ºC. Apareixen isolats...
 • Cirrostratus

  Normalment es presenten en forma de vel transparent i blanquinós, d'aspecte fibrós o llis, que cobreixen totalment el cel o una part d'ell...
 • Cirrocúmulus

  Es mostren en forma de banc o fina capa de núvols blancs sense ombres pròpies; compostos d'elements molt petits en forma de globus, ondes...
 • Autocúmuls mitjans

  Capa de núvols blancs o grisos que generalment tenen ombres pròpies compostes de llosetes, còdols, empedrats, etc. Sovint d’aspecte fibrós...
 • Altostratus

  Capa nuvolosa de tons grisos i blavencs i d'aspecte d'estries, fibrós o uniforme, que cobreix total o parcialment el cel...
 • Nimbostratus

  Capa gris, amorfa i sovint ombrívola de núvols. El seu aspecte sembla borrós degut a les precipitacions més o menys continuades...
 • Estratocúmulus

  Banc de núvols blanc i/o grisosos que tene gairebé sempre parts ombrívoles composades per lloses, empedrats, etc. D'aspecte no fibrós....
 • Estratus

  Capa de núvols de tons grisos, aplanats i sense formes. Estan situats a prop del sòl, però no en contacte amb aquest perquè aleshores....
 • Cúmulus

  Núvols espessos, separats, generalment densos i amb contorns ben delimitats que es desenvolupen verticalment amb formes rodones....
 • Cumulonimbus

  Núvols densos i potents, de dimensió vertical considerable, en forma de muntanya o torres enormes. Almenys una part de la seva regió superior....
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • Home
 • Tipus de núvols

Tipus de núvols

NÚVOLS ALTS

La seva base es troba a una alçada d’entre 6 i 13 Km i són núvols freds, formats principalment per cristalls de gel tot i que alguns també poden contenir algunes gotetes d’aigua. No acostumen a portar precipitacions.
Son núvols altes els següents tipus de núvols:


Cirrus

Són uns dels tipus més freqüents de núvols més alts. Es troben a altituds superiors als 8 Km d'alçada i a temperatures molt baixes, inferiors als -40ºC. Apareixen isolats en forma d'unitats reduïdes de núvols blancs, esfilagarsats i són molt habituals en qualsevol època de l'any. En una de les seves espècies, la spissatus, formada per l'eixamplament dels cirrus, no presenten l'aspecte esfilagarsat, sinó que són més compactes. Generalment són indicadors de bon temps, encara que hi ha algunes espècies com els cirrus uncinus, en forma de ganxo, que són un indicatiu de l'apropament d'un sistema frontal i precursors d'un canvi de temps. Poden anar acompanyats d'altres tipus de núvols: si es presenten acompanyats de cúmulus, poden anunciar irrupcions d'aire fred; si van associats a cirrostratus, poden indicar que s'acosta un front càlid. Els mariners els anomenen col•loquialment "cues de gat".

 

Cirrostratus

Normalment es presenten en forma de vel transparent i blanquinós, d’aspecte fibrós o llis que cobreixen totalment el cel o una part d’ell. La seva espessor és insuficient per a ocultar el Sol. S’associen als halos de l’entorn de la Lluna o del Sol i de vegades són núvols tan transparents que en veiem només aquest halo. Estan constituïts per cristalls de gel com la resta de núvols alts i quan el Sol és prou alt, tot i que tinguin un gruix considerable, no formen ombra pròpia. Generalment no produeixen precipitacions.

 

Cirrocúmulus

Es mostres en forma de banc o capa fina de núvols blancs sense ombres pròpies compostos d’elements molt petits en forma de globus, ondes... disposats més o menys de forma regular. Són d’un color blanc molt nítid i acostumen a tenir el contorn molt delimitat; les formes més habituals són similars a les llenties o ametlles. És molt habitual trobar-los associats a altres núvols alts com ara els cirrus i cirrostrats, dels quals en són una evolució. No indiquen precipitacions, a excepció de quan a darrere seu els núvols són cada cop més espessos.

 

NÚVOLS MITJANS

La seva base es troba entre 2 i 6 km d’alçada. Poden estar compostos de gotes d’aigua, cristalls de gel o bé els dos a la vegada.

 

Altocúmulus

Banc o capa de núvols blancs o grisos que generalment tenen ombres pròpies compostes de llosetes, còdols, empedrats.... sovint d’aspecte fibrós o difuminat. Els elements menors són petits i prims i presenten irisacions a les vores. Estan constituïts en la seva major part per gotes d’aigua tot i que a temperatures molt baixes també poden contenir cristalls de gel. Generalment no provoquen precipitacions a excepció de d’altocúmulus castellanus que sí que indica inestabilitat que pot arribar al sòl en forma de pluja o neu.


Altostratus

Capa nuvolosa de tons grisos i blavencs i d’aspecte d’estries, fibrós o uniforme, que cobreix total o parcialment el cel. Presenta parts suficientment primes per a deixar veure el Sol encara que sigui vagament. No presenta halo. És un tipus de núvol molt relacionat a d’altres; pot ser l’evolució d’un cirrostrat o altocúmul o també pot esdevenir in nimbostrat si es va espessint o un altocúmul si es va esquinçant. Formen precipitacions contínues en forma de pluja o nou, que poden arribar al sòl o no. Estan formats per gotes d’aigua i cristalls de gel i tot i que observant-los pot semblar que siguin molt prims poden tenir un gruix de centenars de quilòmetres.


Nimbostratus

Capa gris, amorfa i sovint ombrívola de núvols. El seu aspecte sembla borrós degut a les precipitacions més o menys continuades d’aigua o de neu que sovint arriben al terra. La seva espessor és, en tota la seva superfície, suficient per ocultar el sol completament. A sota seu, hi sol haver núvols baixos que poden o no estar soldats a ells. L’alçada de la seva base no acostuma a ser gaire elevada, tot i que per la seva part superior pot arribar als 7Km. Estan constituïts per gotes d’aigua i acostumen a provocar precipitacions en forma de pluja o de neu granulada. De vegades succeeix que aquestes precipitacions no arriben a terra; en aquest cas, la base del núvol és molt difusa i en pengen les cortines de precipitació que s’evaporen abans d’arribar al sòl.

 

NÚVOLS BAIXOS

Són núvols formats habitualment per gotes d’aigua o per gel si la temperatura és prou baixa. Es troben a la part baixa de la troposfera; fins a uns 2Km de la superfície de la Terra.

 

Estratocúmulus

Banc de núvols blanc i/o grisosos que tenen gairebé sempre parts ombrívoles (fosques) composades per lloses, empedrats, etc. D’aspecte no fibrós gairebé sempre. Es poden presentar isolats o formant masses i tenen més extensió horitzontal que vertical. A les seves parts trencades es pot veure el Sol, la Lluna i el cel. De vegades poden formar precipitacions en forma de pluja o n neu, però dèbils. 

 

Estratus

Capa de núvols de tons grisos, aplanats i sense formes. Estan situats a prop del sòl, però mai en contacte perquè aleshores es tracta d’un boira. Poden provocar, en algunes ocasions, plugims, pluges o neu dèbil.

 

NÚVOLS VERTICALS

Són núvols esponjosos de colors blanc o gris que es desenvolupen en vertical. Solen trobar-se de forma aïllada al cel i la seva base acostuma a ser a poca altura del terra (entre 1 i 4Km). Provoquen tempestes, tornados i pluges molt intenses.

 

Cúmulus

Són núvols espessos, separats, generalment densos i amb contorns ben delimitats, que es desenvolupen verticalment amb formes rodones, de cúpules o de torres la part superior del qual acostuma a semblar una col-i-flor. Les parts d'aquest núvol que il•lumina el Sol són, sovint, d'un blanc brillant. La seva base, relativament fosca, és sensiblement horitzontal. Poden produir precipitacions febles i algun xàfec. Produeixen arc de Sant Martí quan hi ha precipitació.

 

Cumulonimbus

Són núvols densos i potents, de dimensió vertical considerable en forma de muntanya o torres enormes. Almenys una part de la seva regió superior és generalment fibrosa o estriada, de vegades en forma d’enclusa. La seva base se sol trobar a menys de 2Km de distància del sòl mentre que el cim pot arribar a assolir els 20Km d’altitud. Poden produir pluges intenses, calamarsa i tempestes elèctriques. De vegades també podem visualitzar-ne l’arc de Sant Martí.

Sobre nosaltres

Des del 1967 a La Carral no es paren de coure noves idees.
Som un equip de treball entusiasmats amb la nostra feina i amb l'objectiu de poder fer de les vostres estades una experiència per recordar. Ens trobareu a:


Residència Infantil La Carral

El Miracle de Riner

973 48 08 90

973 05 90 25

 benvinguts.alacarral@gmail.com

http://www.alacarral.net

Contacta amb nosaltres!

I també ens trobareu a les xarxes socials:

La Carral Residència Infantil

lacarral

alacarral

registre juventut