• 1

Qui som?

“Fer coses és fàcil. Pensar és difícil. Però fer les coses tal i com penses és encara més difícil”. Anònim.

 


Temps era temps...

Quan arribem a La Carral podem veure que la llinda que hi ha sobre el balcó principal indica que la casa és de l’any 1798. Però....ja s’hi feien colònies a aquella època? És evident que no! Reculem, doncs, uns quants anys per saber-ne més coses...

Per davant mateix de La Carral hi passa el camí ral (camí d’ús públic que hi havia abans de l’existència de les carreteres), actual GR7. Per aquest camí, que a més dóna nom a la casa, diàriament hi anaven i venien viatgers que per salvar les llargues distàncies utilitzaven cavalls, mules i carruatges.
La Carral aleshores feia d’hostal-ferreria; tenia habitacions perquè els transeünts poguessin descansar i també hi havia un ferrador que arreglava les ferradures de les cavalleries.

Si observes la llinda de La Carral podràs veure-hi algunes de les eines que utilitzava:
Tenalles; per a tallar el casc a l’engròs.
Ferradura; per a ferrar el casc a l’animal.
Botavant; per a rebaixar les peülles a les cavalleries. 
Els masovers que hi vivien fins i tot tenien vinyes i feien vi pels seus hostes! Mira la premsa de vi que encara es conserva, és del 1800!

A principi del segle XX, amb l’obertura d’altres carreteres i l’arribada dels primers automòbils, la gent de La Carral deixà l’hostal i es dedicà exclusivament a la pagesia. La casa, però, era una masoveria amb poca terra i el seu rendiment no era suficient per a viure-hi tota la família, així que als voltants del 1950 va quedar abandonada....

 llinda

camiral

premsa

 

 

El Renaixement de La Carral...

 

Anys seixanta

Al 1961, el Sr. Francesc Colell Fustagueres, un avi que vivia a la colònia Manent (Puig-Reig) i la seva senyora, la Coloma Roca Buixadera, van llogar La Carral per a passar-hi els caps de setmana. A la seva filla i al seu gendre, la Lluïsa i el Claudi, ambdós mestres de professió, se’ls va acudir arreglar la casa per a organitzar-hi colònies d’estiu. L’aventura començà l’estiu del 1967!

Els primers anys, La Carral tan sols s’obria durant els dos mesos d’estiu (juliol i agost) i només n’existia l’edifici original de la casa. A la primera fotografia hi podeu veure els que van “estrenar” la casa de colònies: el petit Toni (llavors només tenia 4 anys!), la Florinda, en Claudi, la Lluïsa, l’avi de la pipa, la Coloma...Al cap d’uns anys van habilitar més habitacions a les golfes de la masia i també es va fer un annex al costat de la casa vella, ja que feia falta un menjador més gran. 

 

 

Anys setanta

L’any 1970 va començar la construcció de la piscina, que s’estrenà a l’estiu del 1971.

Durant els primers anys de les colònies, el número de nens era molt superior al de nenes, tot i que La Carral fou una de les primeres cases de colònies mixtes, on els nens i les nenes dormien junts a les habitacions i també feien les activitats conjuntament. Les edats dels nens i nenes que venien eren de 4 a 12 anys.

Durant aquesta primera època, en què les colònies duraven 15 dies, se celebrava el dia dels pares el diumenge de la meitat de la tanda i se’ls preparava un festival o representació teatral. Les colònies que s’hi organitzaven eren molt diferents de les actuals: la canalla jugaven amb la palla, feien cabanes al bosc i les úniques joguines de les quals disposaven eren alguna corda i alguna pilota. Es refrescaven banyant-se en un toll i els dies de festa “anaven al cine”, mirant pel·lícules amb un projector. Tot plegat queda força lluny del què ara són les colònies.

Als anys 70 també van començar a venir les primeres escoles; pioneres en organitzar convivències escolars. Venien preferentment de la demarcació de Barcelona (Badalona, Cornellà, Igualada, Manresa, Sabadell, Terrassa, etc.). Els professors d’aquestes escoles feien alhora de monitors i eren ells qui organitzaven els jocs, tallers i activitats.

 

 

Anys vuitanta i fins als nostres dies

L'activitat a la casa de colònies es va anar professionalitzant i als anys 80 ja s’oferia a les escoles alguna activitat organitzada. 

A principis dels 90 es va establir una plantilla de monitors fixes que treballava durant l'època de les convivències escolars i també a les colònies d'estiu. 

Actualment, molts dels monitors que venen són ex-residents de l’estiu i alguns dels infants que fan estada a casa nostra ja són la segona generació que passa per La Carral. I si vosaltres també veniu, estarem encantats! :) 

Podeu veure més imatges històriques de La Carral a l'apartat de fotografies. I si en teniu alguna i teniu ganes de compartir-la, us convidem a que us feu amics del nostre Facebook: LaCarral Residència infantil.

 inici carral

1967 rotllana

1972 a laigua

 1975 cursa sacs

1982 salt

1995 campament roure

actualitat

 

 

Sobre nosaltres

Des del 1967 a La Carral no es paren de coure noves idees.
Som un equip de treball entusiasmats amb la nostra feina i amb l'objectiu de poder fer de les vostres estades una experiència per recordar. Ens trobareu a:


Residència Infantil La Carral

El Miracle de Riner

973 48 08 90

973 05 90 25

 benvinguts.alacarral@gmail.com

http://www.alacarral.net

Contacta amb nosaltres!

I també ens trobareu a les xarxes socials:

La Carral Residència Infantil

lacarral

alacarral

registre juventut